Centrum Rozwoju i Transferu Technologii dla Przemysłu Spożywczego FOOD4GOOD
Działamy w ramach ogólnopolskiego powiązania kooperacyjnego, jest pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce. Jednostka posiada dostęp do nowoczesnego zaplecza badawczego oraz wykwalifikowanej kadry naukowej. Dzięki skupionym kompetencjom, zagregowanej wiedzy oraz posiadanemu doświadczeniu oferujemy następujące usługi dla przedsiębiorstw działających w branży spożywczej.
Usługi dla sektora spożywczego
- Analizujemy potrzeby przedsiębiorcy w zakresie rozwoju technologicznego
- Określamy możliwości wdrożenia innowacyjnych rozwiązań produkcyjnych
- Rozwiązujemy problemy technologiczne
- Opracowujemy i wdrażamy nowoczesne technologie produkcji oraz nowe receptury produktów
- Prowadzimy badania nad składem żywności funkcjonalnej, suplementacją żywności, innowacyjnymi, prozdrowotnymi środkami spożywczymi
- Prowadzimy badania naukowe oraz rozwojowe
- Prowadzimy badania analityczne i sensoryczne
- Organizujemy szkolenia
W szczególności realizujemy poniższe procesy wspierające rozwój nowoczesnych technologii w branży spożywczej.
Wsparcie w pionie poprawa jakości żywności
- Modyfikacje technologii produkcji/przetwórstwa żywności w kierunku zmniejszenia powstawania chemicznych zanieczyszczeń żywności np. akrylamidu, 3-MCPD, WWA i innych w zależności od potrzeb.
- Zwiększenie zawartości substancji biologicznie aktywnych (witaminy, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe, sterole i stanole roślinne) w żywności poprzez modyfikację technologii lub opracowanie nowej.
- Ograniczanie strat tych substancji w trakcie procesu technologicznego oraz w trakcie przechowywania w magazynie, na pułkach sklepowych, czy w warunkach domowych.
- Zastosowanie najnowszych osiągnięć nauki umożliwiających zwiększenie trwałości żywności zarówno suchej jak i mokrej. Możliwość wykonania testów przechowalniczych oraz niezbędnych badań umożliwiających określenie trwałości produktu żywnościowego.
- Wsparcie w opracowywaniu etykiet zamieszczanych na opakowaniach produktów żywnościowych.
- Kontrola jakości żywności pod względem analizy składu podstawowego (skład chemiczny), właściwości fizycznych oraz sensorycznych.
- Poprawa produktu pod względem cech sensorycznych. Dysponujemy laboratorium analiz sensorycznych, które umożliwia dokonanie kompleksowej analizy sensorycznej, a następnie opracowanie receptury i ulepszenie technologii w celu opracowania produktu podobnego, lepszego lub nowego.
Wsparcie w pionie rozwoju technologii
Rozwój technologii ekstruzji:
Innowacyjne analogi mięsa otrzymywane z niekonwencjonalnych surowców białkowo-skrobiowych o nowych właściwościach technologiczno-użytkowych i o składzie chemicznym niemalże identycznym co mięso tradycyjne;
Funkcjonalne/prozdrowotne produkty ekstrudowane np. przekąski bogate w kwasy tłuszczowe n-3, witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty.
- Opracowywanie innowacyjnych technologii umożliwiających wprowadzenie substancji biologicznie aktywnej do produktu żywnościowego bez zmiany jego smaku, właściwości użytkowych oraz z zachowaniem tych substancji przez cały okres przydatności do spożycia produktu żywnościowego.
- Rozwój technologii żywności funkcjonalnej/prozdrowotnej.
- Badania i rozwój w obszarze kuchni molekularnej oraz pomoc w jej przeniesieniu do restauracji i innych obiektów żywienia zbiorowego.
- Opracowywanie nowych receptur sosów, dresingów, past z różną wartością dodaną np. dedykowanych dla określonych grup konsumentów np. o obniżonej kaloryczności, całkowicie wegetariańskich, bogatych w kwasy tłuszczowe n-3 itp.
- Wsparcie naukowe oraz praktyczne w każdego rodzaju technologii stosowanej w przemyśle spożywczym celem jej poprawy, modyfikacji, zmiany itp., tak aby osiągnąć zamierzony cel.
- Doradztwo i wsparcie w zakresie możliwości stosowania różnych substancji dodatkowych dodawanych do żywności celem poprawy produktu finalnego w ujęciu ekonomiczno-funkcjonalno-jakościowym.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ W RAMACH
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU ROZWOJU REGIONALNEGO
DOTACJE NA INNOWACJE